Тракийската писменост – знакът „Л“

Знакът приличащ на страничен ъгъл е лесно определим. Той присъства в някои от най-ранните писмености.

Срещаме го във финикийската и етруската писмености. https://en.wikipedia.org/wiki/L

За източник на етруския и финикийския знак се посочва египетски знак, който не прилича на посочените. Всъщност тракийския знак е по-добър „кандидат“, защото съответства по форма на тях, а и е с около хиляда години по-стар от египетския знак.

Къде можем да открием знакът Л?
Върху следните артефакти: Плочка от Градешница (ГР) (Изпъкнала странаВдлъбнала страна.); Петостенна призма от Девня (ПД); Съд от Ковил (СК); Кърмеща майка от Раст (МР); Печат от Караново (ПК); Розета от Плиска (РП).

3 comments

 1. С Ваша помощ (на идеите Ви) се получи следното разчитане на първата (лявата от снимката Ви( половина на Розетата :

  „Аз, който Люби Живота“

  Макар, че според мен знаците съответстват на изображение на съюз от отделни общности в Народ , като всяка общност има точно определено значение и роля за общото и знакът изобразява точната роля на групата – Например първите три знака са „владетели“, „духовници“ и „войни“, останалите предполагаемо (според вътрешното ми усещане) са „земеделци“, „скотовъдци“ и „занаятчии“.
  Другият кръг са си букви от глаголицата. Които пък са осъвременени по-стари букви, доизкусурени в изхисването, запазили основните линии. Например хоризонталният хикс , затворен отляво и дясно (като зачеркнат диагонал на правоъгълник, на който липсват основите) го има по каменните фигури от Варненско и е знакът на Майката- Богиня. Изобразен е на колана на каменните фигури ( статуи, или идоли, както си решите). Свастиката, изобразяваща Слънцето в древните изображения е стилизирана в кръст и буква и в Розетата. А хаста е „Покорявам чрез Знание“, представлява човешка фигура, хванала в ръцете си нещо – често животни, но не рядко растения или други човешки същества.

  Ще ми е драго да споделите на мейла ми мнението си.

  1. Здравейте!
   Благодаря за споделеното мнение.
   Имате интересна гледна точка, но аз предпочитам да се опирам на по-научен подход. Моля ако имате възможност да раздробите всеки знак на звук и да представите как изведохте „Аз, който Люби Живота“. Ще представя мението си за розетата от Плиска и съответно хастите скоро. Относно свастиката същи имам различно мнение. Относно хоризонталния хикс сещам се за какво говорите, но все още не знам какво означава със сигурност, въпреки че съм убеден, че е знак свързан с астрономическо събитие. Поздрави!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *