Какво пропуснаха учените в „Именник на българските владетели“! #1

Уваров Именник на българските князе

Започвам няколко статии, в които ще се опитам да покажа колко несъстоятелно е реконструиран българският календар.

Именникът на българските владетели е основният документ, от който се използват данни за реконструкцията. Голяма част от хронологията на управлението на българските владетели е възстановено спрямо данните, които са показани в документа. Сами разбирате колко важно е да се уточнят данните, които ни дава той.

Историята за това как е намерен и какво съдържа, можете да намерите ТУК.

Както разбрахте от заглавието, има няколко неща, които учените пропуснаха.

Към този момент мога да спомена само две от тях. От една страна, защото останалите са по-спорни, а от друга , защото тези двете са достатъчни, за да разбунят духовете.

Предполагам, проверихте историята на документа и разбрахте, че Уваровия препис е най-старият документ от всички намерени преписи. Всъщност от сведението, което ще представя, излиза не само че е най-старият, а е и основа, от която са правени другите преписи. Става въпрос за грешка в документа, която категорично показва, че останалите намерени ръкописи са преписани от него. Намира се в термина на Есперих, който понастоящем се чете ВЕРЕНИ-АЛЕМ.

Да разгледаме оригинала на текста в Уваровия документ, където е терминът на Есперих:

ВЕРЕНИ-АЛЕМ

Ако се опитате да прочетете текста, вероятно ще се съгласите с транскрипцията на учените. Но при по-внимателен поглед можем да установим, че началната буква А на Алем е странна. Всъщност нека погледнем всичките букви А в документа:

Всички букви А от Именника на българските владетели.

Предполагам, разпознавате коя от тях не си е на мястото… Всъщност този знак представлява сбор от два знака, съставен от последната буква на първия термин (С) и първата буква на втория термин (Е):

Изчистен и раздалечен образ на термините

Освен изчистване на излишните цветове и раздалечаване на термините не съм правил други промени. Виждаме съвсем ясно, че термините се четат като ВЕРЕНИС-ЕЛЕМ.

Това само по-себе си е сензация.

Какво ни говори това за възстановките на българския календар? Всъщност вторите термини са тълкувани като месеци и следователно за реконструкцията на календарната система едва ли ще има значителни промени. Максимумът, с който може да угрешат сегашните реконструкции е 11 месеца.

За термина Веренис, обаче, може да има по-големи проблеми. Само в един опит за реконструкция на календара, намерих това, че е необходимо да се добави – С накрая на термина ВЕРЕНИ. Ако се сещате коя е статията или авторът, моля напишете ги в коментарите на сайта.

Но има и друго, което помага за правилната реконструкция.

Има опити за реконструкция, в които терминът СИГОР-ЕЛЕМ от Чаталарския надпис, се тълкува като еднозначен със СИГОР-АЛЕМ или ШЕГОР-АЛЕМ. Което е явно вече недопустимо, защото в оригинала на Именника намираме и двата термина (ЕЛЕМ и АЛЕМ) използвани едновременно!

Това е една крачка по-близо до истината!

Друга грешка в преписа също е интересна, защото показва, че документът със сигурност е превод от текст, писан с гръцки букви.

Но за него, следващия път. Междувременно може да се опитате да откриете грешката. Успех!

Не забравяйте да се абонирате с e-mail, за да получавате известие при публикуването на нова статия!

#ТракийскиКалендар

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *