Тракийски часовник

Вече може да използвате работещ тракийски часовник в този пост или тук: ЛИНК

Кратко описание:

Денонощието е разделено на десет части (тракийски час). Всяка част е разделена на три подчасти (триглифи). За отбелязването на всеки от трите триглифа, които представляват периоди от по 48 минути, съм изобразил три кръга с намаляваща периферия. Те светват в оранжево за съответния триглиф – от ляво надясно. Всеки триглиф има шест подчасти (кръга). Изобразил съм триглиф в центъра на часовника, като съответната активна подподчаст (кръг) светва в синьо, отново от ляво надясно. Дебелата стрелка отбелязва часовете, а тънката за едно завъртане отбелязва 480 секунди, което е един кръг (подподчаст) – 8 минути.

По периферията съм изобразил дъги с червено и синьо, отбелязващи деня и нощта. Местата, където се срещат, са изгрев и залез (астрономически за позицията Милеви скали). Следва да се има предвид, че часовникът изостава с около две секунди. Ако форматът на нормалния часовник е 24:60:60, то на тракийския е 10-3-6 (това са максималните възможни стойности).

Преди известно време представих визуализация на тракийски часовник ТУК.

Както ще установите, не съм се придържал стриктно към тази моя първа идея поради няколко причини.

Първата е, че човек, незапознат с изследването ми до сега, няма да може да се ориентира лесно в това каква е структурата на времето при траките.

Другата е, че исках да представя нова концепция за времето. Сега казваме, например, един часа и пет минути… Което означава, че е изминал един час от деня, а от втория са изминали пет минути. В предложения вариант на тракийски часовник, времето не се споменава като време, което е изминало, а време, в което се намираме. Например може да се каже, че се намираме в първи час, трети триглиф (подчаст) и пети кръг (подподчаст). Естествено тези имена подлежат на ревизия, но засега те ясно ни ориентират как траките са изобразявали конкретните времеви периоди, за което съм писал ТУК и ТУК. За начало на тракийския ден съм избрал изгрева и по-специално изгрев при равноденствие, като съм приел 6:30 за начален час.

Тъй като тепърва навлизаме в дълбините на истинското знание на траки и предтраки, този часовник може да отвори нови простори за разбиране, както на ежедневието ни, така и на конкретни места и символи.

Не съм изобразил някои аспекти, за които знам, но пък съм представил други, в които само тези които се интересуват от темата, могат да вникнат. Ако забележите бъгове, проблеми, имате предложения или просто искате да споделите впечатления, ще се радвам на вашите отзиви. Часовникът е създаден на python – pygame и е публикуван в .apk чрез pygbag.

Честит работещ тракийски часовник!

инж. Александър Матеев

За създаването на този часовник отделих много време и положих много усилия. Ако желаете да подкрепите дейността ми, може да го направите чрез PayPal превод на aleksandar.mateev@mail.bg, или ако имате любима платформа за подпомагане на създатели, споделете в коментарите.

Ако харесвате подобни изследвания, не забравяйте да се абонирате и/или да харесате страницата във ФБ, за да не изпуснете следващите статии.

#ТракийскиКалендар

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *