Амулет от пещера Козарника

Тази снимка циркулира в интернет, като се твърди, че е амулет на 26 000 намерен в пещерата Козарника. Направих опит да се свържа с жената, която е написана върху снимката, но безуспешно. Тя действително е свързана с археологически изследвания в пещерата и има голяма вероятност, информацията да е достоверна.

Резките по амулета се тълкуват по различни начини, които няма да коментирам. Формата на амулета отговаря на секторирането на небето засвидетелствано в тракийските храмове. Това подкрепя възможността линиите начертани върху амулета, да представляват траектории или друга форма на информация свързана с конкретна част от небесното пространство.
Ако амулета е действително на 26 000 години, то това е най-ранното свидетелство за тракийската астрономия.

Моля ако имате повече информация за амулета да го напишете като коментар или на ЛС.

Информация и тълкувания на амулета:
1) https://magnaaura.wordpress.com/2014/03/05/амулетът-от-пещерата-козарника-с-доня/
2) https://patriciakirilova.blogspot.com/2017/06/blog-post.html

#ТракийскиКалендар

3 comments

 1. Извинете ме, но каква „тракийска“ АСТРОНОМИЯ при -26 000 ВС ?

  Варненската цивилизация също не е от античната ни култура. Съгласна съм, че траките са наследници на предходните поне две цивилизации – наши предци, но не бива да се бъркат наследените знания с първоизточника им.
  Имам и въпрос, свързан с едно от предположенията Ви за начина за предаване на времето чрез пръстите – така са правили сделки на китайския и египетския пазар в миналото, без съседите – търговци да могат да видят договорената цена. Но там са се използвали и трите чати на пръстите. Ако правилно Ви разбрах, смятате, че броенето на часовете от траите е кратно на 5 , 15 и 30. В това има добра логика. Но ако са използвали пръстите и на двете ръце, тогава броенето става кратно на 20. Или неправилно Ви разбрах ? Ако имате време би било добре да доразвиете тезите си, които са доста интересни.

  1. Здравейте!
   Мисля че не съм се изразил ясно. Имах предвид, че даден аспект на тракийската астрономия, може да се проследи много назад във времето. Това не означава, че човека който е ползвал този амулет е предшественик или родственик на траките, а че знанието с което е разполагал този човек е сродно със знанието на траките. Тоест по някакъв начин знанието е оцеляло и е било предадено напред във времето. Относно пръстите има какво да кажа още, но мен ме изненада, че има научна теория, която предполага, че знаците с ръце предхождат развитието на езика. https://www.meer.com/en/57094-the-origin-of-language

  2. Не разбирам точно какво имате предвид под кратно на пет. Един пръст е означение за 1/10 от денонощие, а една фаланга за 1/30 от денонощие, което е вероятно и най-малката времева единица (48min) която са използвали.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *